Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ

Άρθρο του Τάσου Πανταζίδη

Συνηθίζουμε να αποκαλούμε «αθλητισμό» τα ομαδικά και ατομικά παιχνίδια που συνδυάζονται με σωματική άσκηση.
Λάθος μεγάλο.
Ο Αθλητισμός ως αξία, είναι στοιχείο που προάγει τον άνθρωπο, το μυαλό και την ψυχή του, την κοινωνική συνεργασία και αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό.
Όταν ο «αθλητισμός δεν προάγει τα πιο πάνω, απλά δεν είναι Αθλητισμός.
Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει να επιδείξει πολλές περιπτώσεις που ο «αθλητισμός» χρησιμοποιήθηκε για να διχάσει.
Το 1969, αφού το Ελ Σαλβαδόρ απέκλεισε την Ονδούρα σε αγώνα πρόκρισης στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Ο πόλεμος διήρκησε μόλις εκατό ώρες. Στοίχισε όμως τη ζωή σε 6.000 ανθρώπους και οδήγησε σε εκτοπισμό 100.000 πολίτες των δύο χωρών.
Στη Ναζιστική Γερμανία, από το 1934 ως και την έναρξη του Β’ Π.Π., ο «αθλητισμός» χρησιμοποιήθηκε για να επιδείξει την «ανωτερότητα της Άριας φυλής» έναντι των άλλων. Ακόμα και Ολυμπιακοί αγώνες του Βερολίνου, χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό (αλλά ευτυχώς απέτυχαν σε αυτό το πεδίο).
Σε άλλες περιπτώσεις, αθλήματα απαγορεύτηκαν από απολυταρχικά καθεστώτα και μοναρχίες με διάφορες αφορμές, για να πλήξουν όσους τα ασκούσαν.
Από την άλλη πλευρά όμως, ο Αθλητισμός χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για να αποδείξει το μεγαλείο του ανθρώπινου πολιτισμού και να υμνήσει τις μεγάλες και πανανθρώπινες αξίες.
Στην Ιλιάδα βλέπουμε να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες για να τιμηθούν ήρωες που σκοτώθηκαν και οι στιγμές αυτές δεν γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εχθρούς.
Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή όμως, ο Αθλητισμός χρησιμοποιήθηκε για να προάγει  τις υψηλές αξίες και ιδανικά.
Τον Φλεβάρη του 1989 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, στην προσπάθεια μετάβασης στη νέα πραγματικότητα συνύπαρξης και ισότητας λευκών – μαύρων, διεξήχθη ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα σε δυο ομάδες που τις αποτελούσαν διάσημοι λευκοί και μαύροι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ώστε να δώσει μια ευκαιρία να αρθούν έχθρες και προκαταλήψεις. Στην ίδια χώρα το 1995, ο υπέροχος άνθρωπος και κορυφαίος ανθρωπιστής, Πρόεδρος Νέλσων Μαντέλα, χρησιμοποίησε το ράγκμπυ για να ενώσει το Λαό της χώρας του και να δημιουργήσει το νοτιοαφρικάνικο έθνος.
Το Λακρός, ένα παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι των ινδιάνων της βορειοανατολικής Αμερικής, έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα διεθνές άθλημα. To 2010, οι Ινδιάνοι Ιρόκι (δημιουργοί του αθλήματος) σκόπευαν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο  για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Ιρόκι, δεν ήταν κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΠΑ ή του Καναδά. Είχαν διαβατήρια της Κοινότητάς τους. Οι ΗΠΑ όμως, προκειμένου να μην εμποδίσουν τη συμμετοχή στους αγώνες, δέχθηκαν τη χρήση των διαβατηρίων αυτών. Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη του αθλητισμού επί της γραφειοκρατίας και επί της διπλωματίας.
Το ραγκμπυ λιγκ επίσης, ένωσε τους εργάτες της Αγγλίας (και όχι μόνο) και τους έδωσε τη χαρά της ανάδειξης και της καταξίωσης ενώ έγινε παράλληλα το εργαλείο της ενσωμάτωσης των μεταναστών αλλά και της αλληλοεκτίμησης ιθαγενών, αποίκων και μεταναστών στην Αυστραλία.
Ο Αθλητισμός υπήρξε επίσης βασικό συστατικό της γυναικείας χειραφέτησης από τις αρχές του 20ου αιώνα στις ανεπτυγμένες χώρες, μέχρι και σήμερα στις πιο συντηρητικές ή φανταμενταλιστικές κοινωνίες.
Αυτός είναι ο Αθλητισμός. Με αξίες, αρχές, ιδανικά, πρότυπα, κανόνες.
Όποιος δεν τα βλέπει, όποιος δεν τα αναγνωρίζει, όποιος δεν τα υπηρετεί, απλά κάνει σπορ.
Οι διασπάσεις, οι ύβρεις, η εχθρότητα, είναι πρώτα απάνθρωπη και ακολούθως αντιαθλητική συμπεριφορά.
Το να μην απαντάς σε αυτές τις συμπεριφορές, είναι πολιτισμός γιατί είναι αθλητισμός.
Δεν είναι αδυναμία ή ανικανότητα. Είναι ανωτερότητα.
Ο καθένας δίνει από αυτά που έχει στο δισάκι του. Άλλος κουβαλάει μαζί του τη μιζέρια, το μίσος, το ψέμα, την εχθρότητα, τη διχόνοια και με αυτά ανεβαίνει το Γολγοθά του (γιατί Γολγοθάς είναι μια τέτοια πορεία).
Άλλος κουβαλάει στο δισάκι του την αλληλεγγύη, την προσφορά, την άμιλλα, τον σεβασμό, τις αξίες, την πίστη, τη δημιουργία και την προσήλωση στους συμφωνημένους κανόνες. Αυτός έχει να δώσει, γιατί τα στοιχεία αυτά είναι από την κατηγορία εκείνων των αγαθών που όταν τα μοιράζεις αυξάνονται αντί να μειώνονται.
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν όλοι, αυτό το παράδειγμα.


ΥΓ: Η μέχρι τώρα δουλειά μας για την εδραίωση του ράγκμπυ λιγκ στη χώρα μας, είναι δεμένη με τις πιο πάνω αξίες και πολεμά τις πιο πάνω αρρώστιες.  Είμαι υπερήφανος για το ότι συμμετέχω στην προσπάθεια που κάνουν τα μέλη και τα στελέχη της ΕΟΡΛ για ανάπτυξη, κόντρα σε αντιξοότητες και ανηθικότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου